روزنه

روزنگاری های من

روزنه

روزنگاری های من

مشخصات بلاگ

آغاز سخن یاد خدا باید کرد
خود را به امید او رها باید کرد
ای با تو شروع کار ها زیبا تر
آغاز سخن تو را صدا باید کرد

"مجتبی کاشانی"

۱۸ مطلب در اسفند ۱۳۹۵ ثبت شده است

بر زمین گردشی رفت و بر روزگار حکایتی

باشد که آن سال رفته باشد به نیکی

و این نو همی آید به شادی

با شکست اتحاد جماهیر شوروی و پیروزی جهان لیبرال دموکراسی و شکست الگوهای توسعه و نوسازی در بسیاری از کشورهای جهان سوم، بسیاری از منتقدین توسعه را مشروط به اولویت فرهنگ بر سیاست و اقتصاد دانسته و تلاش داشته‌اند علت اساسی توسعه در کشورهای پیشرفته را فرهنگ عمومی مردم آن کشورها و متقابلاً عقب ماندگی کشورهای جهان سوم را فرهنگ و رفتار عمومی مردم آن‌ها قلمداد کنند. در بسیاری از این انتقادات علت عقب ماندگی اقتصادی، عقب ماندگی سیاسی و مشکلات سیاسی؛ فقدان فرهنگ مناسب جهت توسعه اقتصادی و سیاسی قلمداد شده است. رویکرد فرهنگی یعنی این نگاه که عقب ماندگی سیاسی اقتصادی کشورها حاصل عقب ماندگی فرهنگی آن‌هاست و برای دست یافتن به توسعه باید کار فرهنگی انجام داد و سطح سواد و فرهنگ و رفتار عمومی را اصلاح کرد. این خط سیر کلی را در بسیاری از مطالعات مربوط به توسعه به ویژه در مکتب نوسازی می‌توان یافت.

 



"سیاست خارجی:

آن دسته از روابطی را در بر می گیرد که حکومت ها متصدی آن باشند. به تعبیر دیگر سیاست خارجی عبارت اند از استراتژی یک رشته اعمال از پیش طراحی شده که توسط تصمیم گیران حکومتی به منظور دست یابی به اهداف معین ، در چارچوب منافع ملی و در محیط بین المللی ،اتخاذ می شود


ژئواستراتژیک :

ژئواستراتژیک عبارتست از مطالعه اثر عوامل استراتژیک محیط جغرافیایی منطقه ای و جهانی بر تصمیم گیری های سیاسی حکومت ها و اثر گذاری های متقابل کشور ها در ابعاد منطقه ای و جهانی و سیاست های قدرتی . ژئواستراتژی در حقیقت علم کشف روابطی است که بین یک استراتژی و محیط جغرافیایی وجود دارد.


ژئوپلتیک:

ژئوپلتیک یا سیاست جغرافیایی اثر محیط و اشکال یا پدیده های محیطی چون ، موقعیت جغرافیایی ، شکل زمین ، منابع کمیاب ، امکانات ارتباطی و انتقالی ( زمینی ، دریایی، هوایی و فضایی) ، وسایل ارتباط جمعی و ... را در تصمیم گیری های سیاسی بویژه در سطوح گسترده منطقه ای و جهانی مطالعه می کند.


ژئواکونومیک:

تحلیل استراتژی های اقتصادی بدون در نظر گرفتن سود تجاری، که از طرف دولت ها اعمال می شود، به منظور اقتصادملی یا بخش های حیاطی آن و به دست آوردن کلید های کنترل آن از طریق سیاسی و خط مشی های مربوط به آن . دولت ها از این طریق می تواند کنترل اقتدار تمام منابع تولید و بخش های کلیدی اقتصاد را به دست بگیرد و به استحکام فعالیت های اقتصادی و قدرت های اقتصادی بپردازد. "

چهارمین همایش مراکز توزیع و فروش مبلمان و دکوراسیون (رویاک95) غروب 18/12/1395 در یافت آباد برگزار شد. هدف از برگزاری این همایش تجلیل از برترین های صنعت مبلمان و دکوراسیون در منطقه یافت آباد به عنوان قطب اصلی صنعت مبلمان و دکوراسیون کشور است.

بررسی مقایسه ای اسناد چشم انداز توسعه در سه کشور عربستان، ترکیه و مالزی

امروزه توسعه یافتگی و برخورداری از قدرت اقتصادی و سیاسی روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند، به طوری که تبدیل شدن به یک کشور توسعه یافته و قدرتمند به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از جمله اهداف برتر همه کشورها است . در راستای تحقق این اهداف برنامه ریزی و طراحی استراتژی های بلند مدت نقش راهبرانه ای را ایفا می کند. بر این اساس دراغلب کشورها چشم اندازی بلند مدت جهت ارائه تصویری از آینده مطلوب کشور به منظور هموار ساختن مسیر توسعه اقتصادی – اجتماعی و تعامل با جریان های منطقه ای و جهانی تهیه می شود. هر کشور پس از طراحی اهداف بلندمدت خود تمام امکانات، منابع و انرژی های خود را در راستای نیل به این اهداف تجمیع و متمرکز می سازد. چنانچه اهداف آرمانی بلند مدت به درستی طراحی نشود، نیروها و منابع کشور به هدر خواهد رفت. درمتن پیش رو به اختصار اهداف آرمانی برنامه های چشم انداز سه کشور عربستان ، ترکیه و مالزی برگرفته از گزارش های مفصل کمیته پژوهشی مرکز تحقیقات استراتژیک آورده شده است تا با تجربه این کشورها که از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی با کشور ما شباهت دارند بیشتر آشنا شویم.

چهارشنبه 18/12/95 گردهمایی باشکوه فعالان صنعت مبلمان و دکوراسیون برای برگزاری جلسه مجمع عمومی عادی سالانه انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون استان تهران برگزار شد.

مجمع عمومی عادی سالانه انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون نماد هم صدایی و همنوایی صنف و صنعت مبلمان و دکوراسیون است که  طی 10 سال اخیر هر سه سال یک بار برای ارائه گزارش هیأت مدیره، انتخاب اعضای جدید و بررسی مشکلات و معضلات این صنف و صنعت برگزار می شود.

مجمع عمومی عادی با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. نماینده وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی،  بزرگان و پیش کسوتان این صنف و صنعت به همراه اعضای پیشین هیأت مدیره، رسمیت جلسه را اعلام نمودند.

مدیریت بر بال واقعیت از جذاب ترین کتاب های دکتر جمشید اثنی عشری محسوب می شود. این کتاب رویکردی انسان مدرانه در حوزه مدیریت داشته و روزگار ما را جهان مدیریت می داند.

این کتاب بیان می کند:"تقدیر، تقویم انسان های عادی است و تغییر ، تدبیر انسان های متعالی.

اهداف کوچک و کوتاه مدت مثل کوچه بن بست هستند. یعنی زود محقق می شوند. وقتی به آن ها دست یافتیم باید متوفق شویم یا برگردیم!

مطالعه تاریخ گواه بر این ادعاست که انسان های بزرگ اهداف بزرگ داشتند.

برناردشا می گوید:

سعی کنید آنچه را که دوست دارید بدست آوردید، وگر نه ناگذیر خواهید بود آنچه را بدست می آورید دوست داشته باشید"
اشاراتی که این کتاب در حوزه تفکرات و نظرات اندیشمندان در حوزه های انسان شناختی بیان می کند بسیار جالب و قابل توجه است.

    توسعه توطئه ای از پیش تعیین شده است یا امری مادی ،که نمی تواند غایت بشر باشد؟آیا بشر برای تکامل نیازمند توسعه است یا بدون توسعه نیز می تواند به سوی کمال طی طریق کند؟سئوالات از این دست در جوامع مسلمان به بحث هایی دامن زد که از دل آن عنوان توسعه اسلامی بیرون آمد.عنوانی که به دغدغه دیندارانی پاسخ می داد که نگران اشاعه تفکر غربی در جوامع مسلمان از طریق ترویج اندیشه توسعه خواهی بودند.چنین عنوانی در درون خود علاوه بر ائدلوژیک فرض کردن مفهوم توسعه در پی آن بود که روند توسعه خواهی را از الگویی جهانشمول خارج و آن را امری بومی قلمداد کند.

    گرچه چنین رهیافتی در برخی رویکردهای اقتصاد مدرن نیز یافت می شود اما چون سنگ بنای آن اندیشه های بر پایه اقتصاد مدرن بود جواب درخور دغدغه مسلمانان نگران نبود.ولی در مقابل چنین نگاهی یک علامت سئوال وجود دارد آیا آنچه در ذهن این بخش از متفکران مسلمان است در عین نیز وجود دارد؟آیا مدل نظری که انها از درون دین می خواهند بیرون بیاورند در عمل قابل پیاده سازی است آیا نمونه تجربه شده ای از تصور مورد نظر آنان در عالم واقع دیده شده یا که مساله را باید به گونه ای دیگر تعریف کرد فرایند توسعه خواهی گرچه متاثر از آموزها و شرایط محیطی جوامع است اما بر قاعده و اصول خاص خود استوار است.در میان کشورهای متاخر توسعه،مالزی از جمله کشورهایی است که بواسطه روند حرکتی و مسلمان بودن هدایت گر آن در میان جوامع اسلامی مورد توجه بوده است.برخی مالزی را مابه ازای عینی چنین تفکری معرفی می کنند در حالیکه اگر به سخنان ماهاتیر محمد توجه شود می توان دریافت که قرائت او از تحولات جهانی و توسعه خواهی متفاوت با گمان های مطرح شده است.

    ماهاتیر محمد معتقد است: زمانی مسلمانان برعکس اروپاییان بسیار پیشرفته بودند. در قرون وسطی اروپاییان در جهل و خرافات زندگی می کردند، آنها از علم می ترسیدند درحالی که مسلمانان پرچمدار علم بودند و در آن زمان سرافراز بودند. آنها تمدن بزرگی داشتند زیرا مسجد مردم را نه تنها به علوم اسلامی بلکه به علوم تجربی فرامی خواند. به این خاطر مسلمانان در جهان رونق یافتند. برای کسب مهارت، برای کسب توانایی جهت اداره کشور، برای درک محیط زندگی وکار و هر چیز موردنیاز دیگر، اسلام ما را به تلاش فراخوانده است. اما همانطور که می دانید پس از مدتی، افرادی آمدند و اسلام را به این شکل تعبیرکردند که نباید به هیچ علمی غیر از علوم دینی پرداخت و یا اینکه فقط علوم دینــی انسان را به سعادت می رساند و علوم دیگر اهمیتی ندارند. این فکر غلط است زیرا در اسلام احکامی وجود دارند که به فرد باز می گردند. فرد باید نماز بخواند، روزه بگیرد، زکات بدهد، به مکه برود و ازدواج کند.

   ماهاتیر محمد، در حالی در مرز 84 سالگی قرار دارد که میراثش برای کشور و مردم مالزی بسیار بیشتر از آن است که بتواند به سن و سال او درآید.

   وی که از سال 1981 تا 2003 نخست‌وزیر کشور مالزی بود، با اندیشه‌ای منسجم و مبتنی بر آزادی‌های اقتصادی، توانست به جاودانه‌ترین نخست‌وزیر مالزی نیز تبدیل شود. به‌طوری که هم اکنون کسی نامی از سه نخست‌وزیر پیش از ماهاتیر نمی‌آورد.
     برای اینکه به اهمیت ماهاتیر محمد و اندیشه‌هایش برای اقتصادی همچون اقتصاد ایران پی ببریم، لازم است بدانیم که مالزی کشوری است با اکثریت مسلمان، کشوری که به شدت از تنوع قومی برخوردار است (با اقلیت‌های قدرتمند چینی و هندی و اکثریت مالایی) و هم چنین کشوری است نفت خیز (که البته بیشتر نفت تولیدی در این کشور به مصرف داخلی می‌رسد و صادرات اندکی دارد). اینها همه شاخص‌هایی است که شباهت‌های این کشور را با کشور ما نشان می‌دهد.
مضافا این که تا قبل از سال 1980 بیش از 50‌درصد مردمان این کشور زیر خط فقر قرار داشتند (در حالی که بنابر آمار رسمی دولت مالزی، هم اکنون کمتر از 4‌درصد مردم زیر خط فقر هستند. البته خود ماهاتیر محمد معتقد است توانسته است فقر را از 70‌درصد به 4‌درصد برساند)، جالب‌تر از همه این که دولت متحدی به نام مالزی تا قبل از سال 1963 وجود نداشته و از این سال دولت در این کشور شکل می‌گیرد و ایالت‌های گوناگون تحت یک حکومت مرکزی ملی قرار می‌گیرند.
    برای شناخت کاری که ماهاتیر محمد انجام داده است، ابتدا با زبان آمار و ارقام شاخص‌های اقتصاد مالزی در قبل و پس از دوران نخست وزیری ماهاتیر محمد را بررسی می‌کنیم و سپس به نقش اندیشه‌ها و سیاست‌های وی در پیشرفت مالزی اشاره خواهیم داشت.از سال 1980 تا 2003 رشد اقتصادی مالزی به‌طور متوسط حدود 10‌درصد بوده، در حالی که تورم به طور متوسط تک رقمی بوده است.

  

"آموزه های مدیریت " عنوان کتابی به قلم آقای دکتر جمشید اثنی عشری ست که توسط انتشارات راه نوین به چاپ رسیده است.

این کتاب در 3 فصل ابتدایی به بیان ابعاد نامرئی و مرئی سازمان ها ، در دو فصل پایانی به وجه کار آفرینی و کار آفرین در دنیای مدیریت پرداخته و حلقه پایانی زنجیره مفهومی کتاب را " مهاجرت  نخبگان" به عنوان موضوع فصل پنجم تشکیل داده است.

طبق گفته نویسنده اندیشمند کتاب، فرایند  تالیف و تدوین آن مانند کتاب های منتشر شده در عرصه مدیریت مبتنی بر اقتباس است که اخلاق حرفه ای در ذکر منابع و مراجع آن مورد استفاده قرار گرفته است.

این کتاب با تکیه بر گستره اطلاعات وسیع نگارنده برای علاقمندان فرصتی برای اندیشیدن و دست مایه ای برای عمل در حوزه مدیریت و توسعه فراهم آورده است.