چگونه با کودکان اوتیستیک ارتباط برقرار کنیم؟
انسیه جودکی کارشناس ارشد روانشناسی کودکان استثنایی و سفیر اوتیسم درباره نحوه برقراری ارتباط با کودکان مبتلا به اظهار کرد: افراد باید هنگام برقراری ارتباط با این کودکان با آرامش صحبت کرده و از عبارات واضح و دقیق استفاده کنند. دستورالعملها نباید بیشتر از دو مرحله باشد؛ به دلیل اینکه کودکان اوتیستیک به مشکلات انتزاعی دچار هستند، فرمانها باید تا آنجا که ممکن است، کوتاه باشند.
او بیان کرد: نسبت به سایر کودکان برای پاسخگویی به زمان بیشتری نیاز دارند. اشخاص باید هنگام برقراری ارتباط با این کودکان از عبارات ایهامدار یا ضربالمثلها استفاده نکنند، بنابراین افراد باید واضح و شفاف با کودکان مبتلا به این اختلال صحبت کنند. از دیگر ویژگیهای کودکان اوتیستیک این است که تمایل ندارند تماس پوستی داشته باشند، در صورت نیاز افراد میتوانند با زبان بدن احساس خود را به این کودکان منتقل کنند.
این کارشناس ارشد روانشناسی کودکان استثنایی افزود: افراد باید آمادگی مواجهه با رفتارهای نامتعارف و غیرمعمول کودکان اوتیستیک را داشته باشند. البته اگر کودک رفتاری را انجام میدهد که ممکن است به خود آسیب برساند، والدین باید مداخله کنند. کودکان دچار این اختلال خطر را احساس نمیکنند و ارتفاع را متوجه نمیشوند، بنابراین این احتمال وجود دارد که خود را از بلندی به پایین پرت کنند.
جودکی تأکید کرد: والدین باید کودک اوتیستیک خود را در موقعیتهای یادگیری قرار دهند، به او احترام بگذارند، برخی افراد تصور میکنند فرد مبتلا به اختلال بیاحترامی دیگران را متوجه نمیشود؛ کودک مبتلا به این اختلال نمیتواند در مقابل صحبتهای دیگران از خود دفاع کند، بنابراین به مربیان و خانوادههای این کودکان پیشنهاد میکنیم که در حضور کودک، درباره او صحبت نکنند.
او تصریح کرد: خانوادههای کودکان اوتیستیک باید انتظارات معقول از فرزندان خود داشته باشند، اگر انتظارات ما از کودک اوتیستیک منطقی نباشد، او به اضطراب و استرس دچار میشود و همان عملکرد محدود خود را هم از دست میدهد؛ اعضای خانواده به ویژه مادر باید در برابر رفتارهای فرزند مبتلا به اوتیسم صبر داشته باشند؛ همچنین خانوادهها باید از تمرین و تکرار جهت افزایش درک مهارتهای فرزندان اوتیستیک خود استفاده کنند.
درک شدن، مهمترین نیاز کودک اوتیستیک
این کارشناس ارشد روانشناس کودکان استثنایی گفت: کودک اوتیستیک بیش از هر چیزی نیاز دارد که دیگران او را درک کنند. سایر افراد و همسالان فرد مبتلا به اوتیسم باید چگونگی ارتباط برقرار کردن با او را آموزش دیده باشند و هر فعالیتی که کودک اوتیستیک درست انجام میدهد به او پاداش دهند که این پاداشها میتواند بر مبنای تمایلات کودک باشد.
جودکی یادآوری کرد: تاکنون درمان قطعی، غربالگری و پیشگیری برای اختلال اوتیسم وجود نداشته است، بنابراین والدین باید پس از اینکه تشخیص داده شد، فرزندشان به اوتیسم مبتلاست، آگاهیهای خود را درباره این اختلال افزایش دهند، کتب موجود درباره اختلال اوتیسم را مطالعه و با متخصصان این حوزه مشورت کنند تا با خصوصیات کودکان اوتیستیک بیشتر آشنا شوند و بتوانند راحتتر با آنها ارتباط برقرار کنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
- ۹۸/۱۱/۰۲